Kurser paddling

Kurser inom paddling

Våra kurser följer den svenska versionen av europeisk standard European Paddle Pass (EPP). Den svenska versionen kallas Paddelpasset och har för syftet att erbjuda ett gemensamt, tydligt och metodisk system för stegring av kunskaper som kan användas på alla nivåer och av alla kanotgrenar.  Kraven på de olika nivåerna är i stort sett samma i alla länder kopplade till systemet

Nivå Vit - prova på

Det börjar med ett vit introduktionspass. Kursen riktar sig till nybörjare som vill prova på att paddla. Om du väljer att paddla en kajak, kandensare eller SUP har ingen betydelse.

Nivå gul - roligt att paddla

Har du paddlat ett tag, tycker att det är roligt att paddla, men känner dig osäker kring din teknik och kunskaper rekommenderar vi att du satsar mot gul nivå. Efter kursen kommer du att känna dig säkrare på vattnet och redo för nya utmaningar. Du kan antingen gå en kurs där examination ingår eller bara examinera dig separat.

Nivå grön - mot nya utmaningar

Nästa nivå som följer är grön och den passar till dig som vill utveckla dina färdigheter ytterliggare. Under kursen går vi igenom hur paddlingen kan göras effektivare med hjälp av metodiken ”boat-body-blade”. På den här nivån ska en examination göras separat minst 24 timmar efter avslutad kurs. Grön nivå  delas upp på kajak, kanadensare och forspaddling (kajak, surfski, kanadensare). Grön nivå fors krävs för att kunna starta på Åre extreme tävlingen.

Nivå blå - erfaren paddlare

På den blåa nivån delas kraven ytterligare till att specialiseras mot alla grenar. Att kunna eskimåroll och förmågan att hantera vatten i rörelse (vågor) är några av förutsättningar för att klara examinationen på den nivån. De två högsta nivåerna är röd och svart där paddlingskunskapen är hög och kanotisterna mycket kompetenta. Vi utbildar och examinerar upp till blå nivå i havskajak, kanadensare, fors och kanotslalom.

Genom paddelpasset kan kanotister utvecklas på ett genomtänkt sätt för att kunna bli bättre med tanke på såväl teknik, säkerhet, som på miljömedvetenhet. 

För den som vill leda grupper rekommenderar vi någon av våra ledarskapskurser.